Posted by: bogpan | февруари 9, 2009

Анемонна поезия

Работата беше в това да се четат тези книги – странни и безразлични, изпъстрени с моменти на удивителна красота – така, сякаш се поставяте на мястото на техните автори“

Орхан Памук


Вие виждали ли сте Хляб? Що за въпрос, ще ми кажете. Та кое ли дете не знае. Децата знаят, понеже не знаят понятието – хляб, а само неговата функция да засища. Вашата представа за хляба не е моята. Вашата представа за хляба е пълнозърнестен хляб, хляб диетичен – моята – онзи хляб, който купувах рано изпечен в нощите, ръчният хляб, който мирише на нещо отдавна отминало и толкова вечно. Така е и с поезията, тази, която харесвам. Която е добра за мене – за моите представи, сетива и разбирания. Не ми е нужно да знам понятието, за да харесвам. Останалото е лицемерие. Не мога да ям от вашия хляб – не ми харесва. Защо искате от него да ям? От моя не ви насилвам. Защо определяте кое е доброто за мен? Защо отхвърляте моя хляб – не ви задължавам да ядете от него. Думите за символа не са символът. Анемониите в поезията на човека от морето не са анемониите на човека от планината. Той анемонии е виждал повече на картина. Но как ще усети този от планината онази мъка на човека от морето, когато „ очите се затварят сред морски анемонии“*. Ще поиска ли, когато не е в Любов?
Не съм виждал Любов – знам, че засища.

* Г.Сеферис

Advertisements

Responses

  1. Mnogo dobro opisanie!Az sam sacetanie na more i planina,vijdam vsicko,no nqmam dar slovo da izrazqvam cuvstvata i mislite si kato vas!No az mislq ce lubovta ne zasishta!Neka vinagi q ima!

  2. Здравейте, rafi. Чудесно би било , ако пишете на кирилица. Ако нямате вградена, има он-лайн възможност за писане. Може би, след време между планината и морето ще се роди нещо необичайно.
    Което ще дава повече Любов. Поздрави!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: